Om Per Carolus

Visesanger Per Carolus sin musikalske oppvekst foregikk i 60-tallets yrende musikkliv. Datidens pop- og rockband satte en standard for en god låt, og hvordan den skal synges og spilles. En standard som nåtidens låtskrivere og band stadig lar seg inspirere av. Så ble han «tatt» av den store folkrock- og visebølgen på slutten av 60-tallet/begynnelsen av 70-tallet. Han flyttet fra Stavanger til Oslo og ble en del av visemiljøet der. I tillegg til å søke etter «den gode melodi» hadde visesjangeren et stort fokus på tekster.

Med denne bakgrunnen hadde Per et solid grunnlag da han begynte å skrive sine egne sanger, først på engelsk og etterhvert på norsk. Som han uttrykker det nå: « Å synge på morsmålet og på dialekt er nødvendig for å få fram et autentisk uttrykk for det en vil formidle». Og Per formidler tanker og refleksjoner, opplevelser og følelser. Noe han tror mange kan kjenne seg igjen i. Det kan du nå finne her! Fra 1993 har det blitt flere cd-utgivelser.

«Gjennom vinter» med 14 sanger ble utgitt i juni 1993. Inspirert av at sangen «Sommer på ny» ble godt mottatt, ble en ny «sommer-cd» gitt ut i 1996. «En dag på fjorden» ble en sommerslager i Vestfold. To andre sanger på den platen, «I ørsmå sekund» og «Du danser», blir fremdeles godt mottatt når Per fremfører dem i ulike sammenhenger; på visefestivaler, viseklubber og diverse arrangementer i offentlig og privat regi.

Og det har blitt flere utgivelser. Se diskografi, bl.a to, ja to (!) sommersingler, sommeren 2011. Han klarte ikke å finne ut hva som skulle være spor 1 og spor 2 på den samme platen. Så derfor ble det to utgivelser. Kanskje for å få fram at «sommersanger» kan ha ulike nyanser. Her dreier det seg ikke bare om «livets lyse side», men også om en «Blå natt» med litt såre, melankolske refleksjoner. Den andre utgivelsen er «Sommerparadis» og handler om Pers barndoms- og sommerminner fra Åsgårdstrand.

Som sønn av en sjømann som hadde blitt ufrivillig krigsseiler, fikk han i 2015 et kapittel i Oddvar Schjølbergs bok «Krigsseilernes barn».  I den forbindelse ga han ut «Sønn av ein sjømann».

Enda en gang, som en motvekt til det mørke, ga han i august 2017 ut «Kjærtegn..» Som han skriver i tekstheftet til cd´n: » Jeg kjenner flere på min alder som jeg syntes ble temmelig, kan en si, tussete og smårare, da de fikk barnebarn. Så ble altså jeg også «innhentet»……..

Per Carolus bor nå i Tønsberg og er en flittig benyttet visesanger i mange sammenhenger. Siden 2003 har han arrangert MuLi.. en månedlig åpen scene for musikalske og litterære uttrykk (se link).

 

Legg igjen en kommentar